23 Mart 2012 Cuma

İMPLANT TEDAVİSİ ÖNCESİNDE DİŞETİ TEDAVİSİ ÖNEMİ

İmplant tedavisi diş eksikliğinde uygulanan en popüler tedavilerdendir. Hasta memnuniyeti arttıkça uygulaması artan İmplant tedavisinin öncesinde ağızda ön hazırlıklar yapmak gerekir.
Ağızda diş kaybı var ise bu kayıbın bir nedeni vardır.Dişeti hastalıkları da diş kaybının en sık raslanan sebebidir. Diş eti hastalıklarına neden olan etkenler ağızdan uzaklaştırılmadan implant uygulaması yapıldığında zamanla implantların etrafında da soruna neden olurlar(İMPLANTİTİS)
Dişeti hastalığına neden olan mikroorganizma var ise bu zaten dişeti hastalığının devam edeceğini gösterir. Önce bu mikroorganizmayı ağız ortamından uzaklaştırmak (mikroorganizma ile başetmek)ve tekrar kendine konak oluşturmasını engellemek gerekir.

İMPLANT AMELİYATI ÖNCESİ AĞIZ BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
......DİŞETİ KANAMASI VAR MI?Fırçalama esnasında dişetlerin de kanama var mı?Aktif periodontal hastalığın olduğu durumlar da implant bölgeside enfekte olabilir.Kanama periodontal hastalığın en önemli bulgusudur.
......DİŞLERİN ETRAFINDA CEP OLUŞUMU 3mm den fazlamı?
......DİŞLER DE SALLANMA VARMI?
......DİŞLERİN ETRAFIN DA PLAK VE TAŞ BİRİKİMİ VARMI?
.....DİŞETLERİ ÖDEMLİ VE KANAMALI MI?Bu bulguların bir adedinin bile olması sorunun varlığını gösterir ve hemen değerlendirilmelidir.

Dil sırtı mıikroorganizmaların en çok konakladığı alandır.Ama bu alana mikroorganizmalar dişlerin etrafında ki plak ve taşlardan gelip konarlar.Bu nedenle ağızda mikroorganizmaların konaklayabileceği alanları mutlaka temizlenmesi gerekir.Dişlerin etrafı ,dişeti cepleri mikroorganizmalar için cazip alanlardır.Diş taşı temizliği ve politürlerle bu bölgeler temizlenmelidir.
Hasta plak birikiminin sebebi konusunda bilğilendirmeli ve plak birikimiyle nasıl başedeceği öğretilmelidir. Yani AĞIZ BAKIMININ ÖĞRETİLMESİ VE ÖNEMİNİN ANLATILMASI GEREKİR:



DİŞETİ TEDAVİSİNİN YAPILMASI:Dişlerin etrafında kemik kayıplarının tespiti için ölcümleri yapılır. Röntgen kontrolü mutlaka yapılmalıdır..Defektlerin büyüklüğüne göre tedaviler yapılmalıdır.
DİŞETİ TEDAVİSİNİN SONUCUNDA ULAŞILMAK İSTENEN HEDEF
.....Dişetlerinde kanamanın ortadan kalkması.
.....Sondla kontrolde dahi dişetinde kanamanın olmaması.
.....Dişetlerinde yıkılmış liflerin tekrar onarılıp,sağlıklı portakal kabuğu görüntüsüne gelmesi
.....En önemlisi mikroorganizmaların konak yerleri olan dişeti ceplerinin elimine edilmesi
.....Dil sırtındaki mikroorganizma seviyesinin hastalığa neden olmayacak hale getirmektir.Doğal dişin kaybına neden olan mikroorganizma implant içinde tehlike oluşturmaktadır.
DİŞETİ HASTALIKLARININ TEKRARLANMASINA NEDEN OLAN ETKENLER:
.....SİSTEMİK HASTALIKLAR(Kontrol edilmeyen şeker hastalığı vb)
.....SİGARA
.....İLAÇ KULLANIMI
.....HASTA KATILIMI(KÖTÜ AĞIZ BAKIMI)Bu etkenlerin değerlendirilip hasta motivasyonunu ve kontrolünü elden bırakmamak gerekir.


Başlangıç tedavisinden sonra hasta takibe alınmalıdır.Fırçalama alışkanlığının oluşmasın da bu kontroller çok önemlidir. İmplant uygulaması sonrasın da da üç ve altı aylık kontroller mutlaka yapılmalı.Siğara kullanımı kontrol altına alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder