6 Mart 2012 Salı

YEME BOZUKLUKLARINDAN DİŞLER NASIL ETKİLENİR

Günümüzde zayıf olmak artık tutku boyutunda . Zayıflamak ve ince görünmek bu denli önemli olunca çeşitli yeme bozuklukları ortaya çıkmakta . Bu bozukluklar APA tarafından üç guruba ayrılmıştır. Anareksiya Nervoza Bulimiya Nervoza Başka türlü adlandırılamayan yeme bozuklukları
olmak üzere üç guruba ayrılmıştır .

ANOREKSİYA NERVOZA
Sinirsel nedenlerle iştahın azalması anlamında da kullanılmıştır . Özelikle 10-24 yaşları arasındaki genç kızlarda rastlanılan Anoreksiya Nevroza görülme sıklığı % 0,3 civarındadır.
İki tipte gözükür. Kişi aç kalıp aşırı egzersiz yapar ya da aşırı atak tarzında tıkınıp yemegi çıkarır ya da laksatif veya diziretik kullanır.
Anoreksiyadan en çok dişetleri etkilenir özelikle tamamen yemegi kesenlerde vitamin kaybına bağlı olarak dişetlerinde savunma mekanizmasının kaybıyla dişetleri daha çok iltahaplanmaya kanamaya başlar . Dişeti rahatsızlığı zaten mevcut olan anoteksiya nervoza
Hastasında kemiklerde de kayıplar meydana gelerek dişlerde sallanma ve hatta kayıplar başlar .


BULİMİYA NERVOZA
Manken hastalığı da denilen yemek yedıkten sonra kusurak yenılenler cıkarılır ve bu şekılde sağlanır.
Yenilen gıdaların kusma ile cıkarılmasında mideden gelen hidroklorık asıt dişleri yıkar. Dilin yuzeyindeki papillalar tarafında tutulan asid dişde mineral kaybına neden olur. Diş dokusu mineral yapısını kaybettığınde mine yüzeyi zamanla aşınır. Ön dişlerin kesici kısımları incelerek camsı bir görünüm alır. Bu görünüme “Perimilolizis” denilmektedir. Zamanla bu alanlar dişlerin ciğneyici kısımşlarında da ortaya cıkar. Dişleriğn cıkıntılı yüzeyleri düzleşerek dişin yüzeyinde ciddi madde kaybı olur. Dişin minesi koruyucu özelliğini yitirerek dişi koruyamaz soğuk sıcak da ciddi hassasiyet oluşur.
Ağızda mevcut olan dolgular asidin erozyonu sonucunda dişi olan adaptasyonlarını yitirerek şişer ya da açılan aralıklardan çürümeye başlar. Bu o kadar bariz meydana gelirki kişinin kusma davranışının kesilip kesilmediğini anlamak için diş minelerinin yapısını kontrol etmek yeterlidir.
Kusma atakları dişlerde çürük oluşumunuda arttırır. Dişeti dokularındaki hassasiyete de neden olur. Tükürük bezlerinin yapısıda bozulur.
Diş etlerinde yanak ve yumuşak dokuda su kaybına bağlı çatlaklar, ülseratif lezyonlar, meydana gelir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder